PVV: Geen F-16's naar LibiŽ

De PVV wil niet dat Nederland F-16's bijdraagt aan de NAVO-missie die moet voorkomen dat er wapens naar Libië worden gebracht. Dat heeft PVV-Kamerlid Hero Brinkman woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de missie.

"Zes F-16's, dat is 10 procent van onze vloot", zei Brinkman. "In Afghanistan hadden we al die jaren maar vier of vijf F-16's vliegen." Eerder op de dag had PVV-leider Geert Wilders al laten weten dat het 'erg moeilijk' zou worden voor de PVV om de missie te steunen.

De PVV wil dat alle kosten van de missie worden betaald uit het budget voor ontwikkelingshulp. Ook doen er te weinig Arabische landen mee aan de missie, vindt de PVV. De partij eist verder de toezegging dat de missie geen dag langer duurt dan drie maanden. "Anders worden we een oorlog ingerommeld die de onze niet is", zei Brinkman.

Andere partijen uitten kritiek op de PVV, omdat de partij eerder wel heeft aangedrongen op het instellen van een no-flyzone boven Libië. "De PVV zegt: We vinden het belangrijk, maar het gebeurt niet door ons", zei VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï. "Dat zijn lege woorden."

Dinsdag besloot het kabinet zes F-16's, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Woensdag praat de Tweede Kamer over dit plan. Het ziet er naar uit dat er een meerderheid is. De PvdA en GroenLinks hebben al ingestemd.