Drie panden gekraakt na ontruimingsronde Amsterdam

Krakers hebben de avond na de ontruimingsronde van kraakpanden in Amsterdam drie nieuwe panden in het westen van de stad gekraakt. Het gaat om panden aan de Ernest Staesstraat, de Nieuwe Hemweg en de Saxenburgerdwarsstraat, meldt de politie woensdag.

Dinsdag ontruimde de politie kraakpanden op tien locaties in de hoofdstad. In de nacht voorafgaand daaraan werden zes mensen aangehouden. Drie vanwege het in brand steken van een politieauto en drie wegens vernieling van ruiten van banken en het in brand steken van een auto van woningbouwvereniging Rochdale.

Dinsdag werd bij de ontruiming van een kraakpand aan de Wijde Heisteeg een kraker gearresteerd. Alle zeven verdachten zitten nog vast.

De ontruiming van de kraakpanden was al in januari aangekondigd. Zo'n aankondiging is nodig sinds de rechter in november een aantal krakers in het gelijk stelde. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens dat krakers een ontruiming vooraf bij de rechter moeten kunnen laten toetsen.

Een uitspraak van de rechtbank in kort geding maakte eind vorige week de weg vrij voor de ontruimingsronde van dinsdag.

De krakers gaan gewoon door. "Voor elk pand dat van ons ten onrechte afgepakt wordt, volgen twee nieuwe panden die gekraakt worden", staat op de activistensite Indymedia.nl