'Meer ambassades Den Haag overtreden arbeidswet'

Een groot aantal buitenlandse ambassades overtreedt de Nederlandse arbeidsregels. Er wordt zwart gewerkt, bij ziekte wordt loon ingehouden of volgt ontslag en er vinden willekeurige salarisingrepen plaats, concludeert de Wereldomroep woensdag uit gesprekken met tientallen werknemers van negen ambassades.

Het onderzoek werd ingesteld na werkonderbrekingen door personeel van de Marokkaanse ambassade en consulaten. De werknemers kregen daar minder betaald dan het minimumloon. Dinsdag meldde Abvakabo FNV dat de ambassade enkele, weliswaar 'boterzachte', toezeggingen heeft gedaan. Nu zou blijken dat ook andere ambassades de regels negeren.

Zo zou de Iraakse ambassade ziekmeldingen bestraffen met een salarisinhouding. Bij de ambassade van Jemen zou zwart zijn gewerkt en werknemers van de Chinese ambassade hebben volgens de omroep een 'mondeling contract'. Ook vertelden werknemers over intimidatie, het ontbreken van pauzes of een verbod om tijdens het werk naar buiten te gaan.

De Arbeidsinspectie kan weinig voor de werknemers betekenen. De ambassades zijn namelijk diplomatiek onschendbaar. Hierdoor kunnen ambassades, als ze dat willen, minder dan het minimumloon betalen. Ook het verzekeren van werknemers en het toekennen van vakantiedagen zijn plichten die de ambassades naast zich neer kunnen leggen.