Nederlandse ploegen uiten kritiek op UCI

Rabobank en Skil-Shimano zijn het niet eens met de handelwijze van de UCI. De wielerunie verbiedt tijdens de koers te rijden met communicatiemiddelen. De teams verzetten zich hiertegen en dreigen met een boycot van de nieuw opgezette Tour of Beijing, die van 5 tot 9 oktober wordt verreden.

"De manier waarop de UCI besluiten neemt, is bedroevend", zegt Harold Knebel, manager van de Rabo-ploeg, tegen NUsport. "Het doel moet zijn om samen te werken aan het verbeteren van de sport, alleen krijgen wij, de ploegen en de renners, geen zeggenschap op de weg naar dat doel. Tegen de UCI zeg ik: dit is niet de manier."

Iwan Spekenbrink, algemeen manager van Skil-Shimano, sluit zich hierbij aan. "Het gaat niet om de vraag wel of niet met oortjes rijden", zegt hij op de site. "Dat is slechts een symbool. Het gaat om de vraag hoe de sport wordt geleid. De UCI duwt nu beslissingen door de keel van de teams en de renners, wij worden niet serieus gehoord door de UCI."

"Ik pleit niet voor splitsing", reageert Spekenbrink op de mogelijkheid dat ploegen buiten de UCI om een eigen competitie beginnen. "Ik ben eerder voor een beetje meer polderen. Maar als dat geen effect heeft, kan ik me voorstellen dat een aantal teams verder gaat kijken."

"Ik ben kritisch en roep op tot communicatie, en dan van hoofdlijnen naar bijzaken te gaan", stelt Spekenbrink. "Ik vraag de UCI de handschoen op te nemen. Maar er zijn niet veel signalen dat het ook gaat gebeuren."