Ajax wil af van geuzennaam 'Joden'

Uri Coronel roept de supporters van Ajax op de geuzennaam 'Joden' niet meer te gebruiken. De voorzitter van de Amsterdamse club zegt dat in De Telegraaf na de affaire rond ADO Den Haag-speler Lex Immers. "Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen."

Coronel, zelf van joodse afkomst, stoort zich aan de geuzennaam. "In de twintig jaar dat de discussie al wordt gevoerd om daar een einde aan te maken, heb ik altijd mijn uiterste best gedaan. Op verzoek van mijn voorganger John Jaakke heb ik zelfs eens in het supportershome een gesprek gevoerd met honderden fans."

Maar dat leverde niet het gehoopte resultaat op. "Zij zagen 'Joden' als geuzennaam. En ik moet eerlijk zeggen: ze gebruiken die naam alleen heel positief." Coronel hoopt echter de leus ooit uit te kunnen bannen. "Indien er nu weer een zinvolle discussie wordt gevoerd over het beëindigen van de geuzennaam 'Joden', wil ik graag een bijdrage leveren."

Lex Immers hangt mogelijk een schorsing boven het hoofd nadat hij na de 3-2 overwinning op Ajax in het sponsorhome van ADO 'We gaan op Jodenjacht' met de supporters meezong. Dit veroorzaakte veel ophef, zoveel ophef dat er Kamervragen werden gesteld.