'Duizend klanten verlaten ING om bonussen'

Duizend klanten van ING zijn uit woede over de hoge bonussen voor de bestuursraad overgestapt naar twee kleine banken. Dat concludeert het Financieele Dagblad woensdag uit mededelingen van de zogenoemde duurzame banken Triodos en ASN.

Sinds de bonussen vorige week donderdag in het nieuws waren had Triodos drie tot vier keer zo veel nieuwe aanmeldingen als normaal. Bij ASN verdubbelde het aantal aanmeldingen. De nieuwe klanten noemen als reden voor de overstap vaak de bonus bij ING.

Om hoeveel klanten het gaat, zeggen de banken niet. Maar de krant heeft dit berekend door in de jaarverslagen na te gaan hoeveel nieuwe klanten de banken normaal per dag krijgen.

In een ingezonden brief in de Volkskrant kondigde bestuursvoorzitter Jan Hommen dinsdag aan van zijn bonus af te zien. De bonus dreigde volgens hem het 'herstellende vertrouwen' in de bank te beschadigen.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet toonde zich in het radioprogramma Nog Steeds Wakker Nederland niet onder de indruk. "Ik vind het zo slap, zo mosterd na de maaltijd-achtig. Ze verdienen gewoon een pak rammel."

Het argument dat toptalenten zonder bonus naar het buitenland vertrekken noemt hij 'flauwekul'. "Er zijn genoeg fatsoenlijke managers die dan een stoel kunnen opschuiven."

Van Vliet kreeg dinsdag een Kamermeerderheid voor een motie waarin staat dat bonussen bij banken die staatssteun hebben ontvangen met 100 procent worden belast. Fiscalisten zien het volgens het Financieele Dagblad niet gebeuren dat die motie wordt uitgevoerd.


'Duizend klanten verlaten ING om bonussen' (Foto: Novum)