'Opties voor ballingschap Gadhafi bekeken'

Medestanders van Moammar Gadhafi onderzoeken de opties voor de Libische leider om in het buitenland in ballingschap te gaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdag tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC gezegd.

Volgens Clinton hebben getrouwen van Gadhafi gesproken met contacten over de hele wereld over een mogelijke ballingschap. Deels is het verkennen. "Je weet wel, wat zijn mijn mogelijkheden, waar zou ik heen kunnen, wat zou ik kunnen doen. Dat zouden we aanmoedigen", zei de minister. Volgens Clinton speelt het regime deels ook een spel 'om de ene groep een boodschap over te brengen en weer een andere boodschap aan een ander'.

President Barack Obama zei dinsdag dat het streven van de internationale gemeenschap om een vliegverbod boven Libië te bewerkstelligen bijna is gerealiseerd. Hij ziet goede mogelijkheden om de Amerikaanse leiding over de militaire actie in Libië over te dragen aan een internationale coalitie. Volgens Clinton zal dit binnen enkele dagen gebeuren.

Eerder dinsdag stelde het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy dat Frankrijk en de Verenigde Staten het eens zijn over de wijze waarop de commandostructuren van de NAVO kunnen worden gebruikt voor het steunen van de internationale coalitie in Libië.

'Opties voor ballingschap Kaddafi bekeken'
'Opties voor ballingschap Gadhafi bekeken' (Foto: ANP)