Explosie ambtswoning Gadhafi

Boven de ambtswoning van de Libische leider Moammar Gadhafi in de hoofdstad Tripoli is rook gezien. Dat hebben getuigen zondag laten weten. Ook zou in de buurt van de residentie van Gadhafi zijn geschoten. Rond 21.30 uur meldde een verslaggever van Al Jazeera een 'enorme explosie' bij de ambtswoning.

De internationale coalitie heeft de aanvallen op het leger van Gadhafi zondag opgevoerd. De acties waren zaterdag begonnen. Een woordvoerder van het Pentagon zei zondag dat Gadhafi zelf niet op de 'lijst van doelen' van de westerse landen staat. De explosie in Tripoli vond dus plaats na het afkondigen van het staakt-het-vuren. De oorzaak van de explosie is echter niet bekend.

Update 0.17 uur
Een verslaggever ter plaatse van CNN meldt dat er een gebouw op het terrein van de ambtswoning van Gadhafi vernietigd is, maar dat het onbekend is waar de Libische leider zich zelf bevindt.

De Britse minister van Defensie zinspeelde zondagavond op een gerichte aanval op Gadhafi zelf, maar de Amerikaanse minister van Defensie noemt zo'n aanval 'onverstandig'. "Als we doelen gaan toevoegen, denk ik dat we een probleem creëren. Ik denk ook dat het onverstandig is doelen na te streven die je misschien niet kunt bereiken", zo gaf hij aan.

Update 05.25 uur
Het vernietigde gebouw blijkt het militair commandocentrum van Gadhafi te zijn. Dit gebouw stond 50 meter bij de tent vandaan waar hij zijn gasten ontvangt. Het regime verliest met het commandocentrum de controle over zijn militaire acties, zei een anonieme functionaris van de coalitie maandag. Een woordvoerder van het regime van Gadhafi heeft buitenlandse verslaggevers de puinhoop laten zien. De Verenigde Staten gaf eerder al aan niet verantwoordelijk te zijn voor de beschieting van het residentieterrein van Gadhafi. Het zou volgens de VS om een tomahawk gaan die was afgevuurd vanaf een Brits schip.

Rook boven ambtswoning Kaddafi in Tripoli
Gadhafi chillend op de bank met voorraad tissues... (Foto: ANP)