President Jemen kondigt noodtoestand af

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vrijdag de noodtoestand in zijn land afgekondigd. Volgens de president is het besluit genomen door de Hoogste Defensieraad. Hoe lang de noodtoestand van kracht blijft is nog onduidelijk.

De noodtoestand werd uitgeroepen kort nadat Jemenitische veiligheidstroepen in de hoofdstad Sanaa het vuur hadden geopend op tienduizenden antiregeringsdemonstranten. Zeker 31 mensen, onder wie 3 kinderen, vonden de dood en tientallen mensen raakten gewond.

Het vuur werd vanaf daken en huizen geopend op het moment dat demonstranten na het vrijdaggebed naar een plein in het centrum trokken. De veiligheidstroepen hebben bij de nu al weken durende protesten nog niet eerder zo hard ingegrepen.

Niet alleen in Sanaa gingen vrijdag mensen de straat op, ook in de steden Taiz en Aden werd gedemonstreerd.

In Jemen wordt al weken geprotesteerd en geroepen om het aftreden van Saleh, die 32 jaar aan de macht is. Demonstranten bivakkeren op pleinen in heel Jemen. Regelmatig komt het tot een treffen tussen de actievoerders en veiligheidstroepen, die worden gesteund door knokploegen.