Woede over bonus ING-topman

De bonus die ING-topman Jan Hommen over vorig jaar heeft ontvangen, leidt tot woedende reacties in de Tweede Kamer. "Dit is schokkend nieuws", zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk donderdag tijdens een Kamerdebat over maatregelen naar aanleiding van de kredietcrisis.

"Dit is niet wat de SP ziet als het herwinnen van vertrouwen", zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Het nieuws over de bonussen bij ING, dat nog miljarden moet terugbetalen aan de staat, kwam vlak voor aanvang van het debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Hommen krijgt een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, oftewel 1,25 miljoen euro. Totaal ontvangt hij 2,6 miljoen over 2010. De ING-top krijgt ook een salarisverhoging van 2 procent.

De Jager wees erop dat de Tweede Kamer zelf heeft ingestemd met de zogeheten Code Banken, die onder meer bepaalt dat bankbestuurders maximaal 100 procent van hun vaste salaris als bonus mogen ontvangen. De bonus van Hommen zit net onder die grens. "Onder het oude beleid had deze persoon wel 6 miljoen kunnen krijgen", zei De Jager.

Plasterk erkende dat ING zich strikt genomen aan de afspraken houdt. "Maar ING gaat in het eerste jaar dat de afspraken gelden, meteen vrijwel naar 100 procent. Ik vind het idioot dat de ING-top hiermee wegkomt. Het is brutaal wat men daar doet." Plasterk ziet in de ING-bonussen een extra reden om de bonussen in de financiële sector strenger aan te pakken. De Jager wil daar voorlopig niet aan.