Ophef over bijensterfte na Zembla-docu

GroenLinks wil op korte termijn in debat met staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) over de bijensterfte in Nederland. De partij wil dat hij onderzoek laat doen naar het verband tussen het gebruik van landbouwgif en de massale sterfte van de honingbij. De Partij voor de Dieren ziet niets in meer onderzoek en wil onmiddellijk actie.

Aanleiding voor de Kamervragen die GroenLinks aankondigt is een uitzending van Zembla over het onderwerp. De bijensterfte is al jaren een probleem, maar nam in 2008 sterk toe. Zo'n 30 procent van de bijenvolken legt in de winter het loodje. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit noemen de varroamijt als de belangrijkste boosdoener.

Volgens Zembla zijn de onderzoekers echter niet onafhankelijk. Een rapport van de Verenigde Naties dat vorige week verscheen, betoogt dat de bijen vooral het loodje leggen door het gebruik van pesticides. Uit de uitzending van Zembla blijkt dat er financiële banden bestaan tussen chemiereus Bayer, een grote producent van deze pesticides, en de Wageningse wetenschappers.

Bleker wilde deze onderzoekers echter niet afvallen, zei hij in de uitzending, terwijl er bijvoorbeeld aan de Universiteit Utrecht niet door het bedrijfsleven gesponsord onderzoek wordt gedaan.

Volgens Zembla zijn de economische belangen groot en wil het ministerie dat boeren en tuinders een zo groot mogelijke productie halen. De Partij voor de Dieren ziet daarom niets in meer onderzoek. "De kabinetsstrategie is juist: blijven onderzoeken want we weten nog niet genoeg", twitterde Kamerlid Esther Ouwehand zondag. "Een slimme truc om maatregelen vooruit te schuiven."

Bekijk de Zembla-documentaire 'De moord op de honingbij' van afgelopen zaterdag.


Ophef over bijensterfte na Zembla-docu (Foto: Novum)