Demonstratie tegen kernenergie

De problemen met de kernreactoren in Japan worden aangegrepen om woensdag in Middelburg te demonstreren tegen kernenergie. De actiegroep Borssele 2 Nee en milieuorganisatie WISE bieden dan een petitie aan bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta.

In de petitie vragen ze het energiebedrijf van de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele af te zien, zegt een woordvoerder van WISE. "De actie is een reactie op wat er gebeurt in Japan. We richten ons in de eerste plaats tegen de bouw van nieuwe kerncentrales, maar zouden het liefst zien dat de bestaande centrales dichtgaan."

Door een zeer krachtige aardbeving en een daaropvolgende tsunami is de koeling van meerdere kernreactoren in Japan uitgevallen. Hierdoor dreigt een meltdown, waarbij uranium en andere gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Meer dan 170.000 mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.

"Wij verwachten dat wereldwijd het debat over de veiligheid van kerncentrales hierdoor weer oplaait", zegt de woordvoerder. De actiegroep en de organisatie hebben zaterdagavond tot de actie besloten. Zaterdag demonstreerden tienduizenden mensen in Duitsland tegen kernenergie.

De actie in Middelburg begint rond 12.30 uur op het Centraal Station. "We maken een ronde door de stad en eindigen bij het hoofdkantoor van Delta." De woordvoerder kon nog niks zeggen over de verwachte opkomst. "Daar is geen peil op te trekken. Het is even afwachten in hoeverre dit in Nederland leeft. Daarbij is het ook op een werkdag."

Behalve Delta heeft ook de Duitse energiegigant RWE plannen voor een kerncentrale in de buurt van de bestaande reactor in Borssele. Als zij snel een vergunningsaanvraag indienen, kan de schop binnen enkele jaren de grond in.