FOK!ker doet verslag vanuit Japan

Dat Nederlanders overal zitten is bekend, maar dat daar ook FOK!kers tussen zitten is nu ook wel bewezen: FOK!user Lyrebird verblijft momenteel in Japan en postte vanochtend vroeg een verslag en filmpje van de aardbeving en de gevolgen daarvan:

Hier alles goed. Na een donkere nacht zonder water, telefoon of licht is net (half een 's middags) het electriciteitsnet weer op spanning gekomen.

In mijn stadje zeer weinig schade. In ons lab zijn een paar filters en spiegels kapotgevallen. Studenten die op sollicitatie-interview waren, kwamen in een trein te zitten die het niet meer deed, en moesten in het plaatsje waar de trein stil stond, overnachten.

Alle winkels en benzinestations waren dicht, maar vanochtend had onze buurtsuper een verkoop buiten, als een soort van markt. Maar dat zal snel over zijn, want de elektriciteit doet het weer.

Bij ons in de buurt liepen wat oude Japanners in shock rond, en zorgden buren voor elkaar. Zo hoorde ik een oud vrouwtje op de ramen bij de buren timmeren, met de vraag of Otawa-san nog 'daijobe' (ok) was. Veel mensen pakten de auto richting het westen, omdat er daar nog wel gewoon elektriciteit was (op 10 minuutjes rijden van ons vandaan).

Gisteren was het wel even schrikken, zelfs voor de Japanners. Collega's van me, die in de 50 zijn, hadden nog nooit zo'n beving meegemaakt. Ik zal tzt een filmpje uploaden. Zelf vond ik de eerste 20 seconden machtig mooi, tot ik doorkreeg dat het echt een grote klapper, DE grote klapper was. Toen kwam ik wat studenten tegen in de gang, die het ook wel erg heftig vonden, en toen zijn we naar beneden gelopen. Dat viel echt niet mee, want het gebouw ging heel hard van links naar rechts en verder.

We hebben nu nog steeds flinke naschokken, alhoewel ze steeds lichter worden. Maar ja, als je een 6+ gewend bent, dan vallen die naschokken wel mee. Afgelopen nacht was het wel grappig - mijn strategie was om zo lang mogelijk te slapen, totdat alles weer normaal was, maar bij iedere naschok begon mijn vriendin te mopperen dat we zo snel mogelijk Japan moesten verlaten. Maar uiteindelijk zag ze ook in dat daar op dat moment geen sprake van kon zijn.

Het ziet er naar uit dat alles hier snel weer normaal zal zijn. Schokkend wat er ten noorden van ons gebeurd is, maar daar kunnen we verder weinig aan doen.

Latere post:

Aardbeving begint, waar is mijn iPhone, snel in video mode zetten, wtf waarom duurt dat zo lang, voordat je het weet is de aardbeving over, mijn god het gaat heftiger te keer dan anders. Jee, dit gaat echt te keer, dit moet een echte klapper zijn. Blijven zitten, of naar buiten? Studenten lopen buiten op de gang, toch maar eens vragen of dit normaal is. Studenten lopen schaapachtig te lachen, hmmm dat is geen goed teken. Probeer naar beneden te lopen (ik werk op de 3e verdieping). Gebouw schuift van links naar rechts en - echt waar - ik voel me licht zeeziek. Zonder al te veel problemen komen we bij de schuifdeur aan. Elektriciteit is uitgevallen, deur gaat niet open. Blijkt met de hand open te kunnen. Snel naar buiten. Steeds meer mensen komen buiten. Iedereen lacht, maar tegelijkertijd merk je dat dit niet normaal is. We hebben het overleefd!

Even later:

Blijkbaar zijn er flinke problemen met een kerncentrale ten noorden van ons. Vanochtend kwamen er heel wat zware helikopters over, misschien dat die goederen vanuit Tokio naar Fukushima brachten, wie weet.

Volg zijn verslag en ervaringen op het FOK!forum.