Japan: Tsunami na zware aardbeving

In het noordoostelijk kustgebied van Japan heeft zich vrijdag een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

Er werd onmiddellijk een tsunami-waarschuwing afgegeven. De Japanse televisie bracht beelden van zware schade door een enorme vloedgolf in het noorden van de archipel.

Update 09.17 uur
Inmiddels is bekend geworden dat er zware schade aangericht is door een tsunami. Volgens de Japanse meteorologische dienst had de beving een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Er werd melding gemaakt van veel gewonden. Op de Japanse tv was te zien hoe boten, auto's, trucks en zelfs hele gebouwen door een 4 meter hoge vloedgolf werden weggespoeld. Ook elders in het gebied werd zware schade gemeld.

De beving werd gevolgd door een serie naschokken, waarvan er één een kracht van 7,4 op de schaal van Richter had.

Het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaï liet na de beving een tsunami-waarschuwing uitgaan voor niet alleen Japan, maar ook voor Rusland. Voor Hawaï zelf en voor Guam, Taiwan, de Filipijnen en Indonesië werd een verhoogde staat van paraatheid geadviseerd.

De beving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer op ongeveer 125 kilometer uit de oostkust van de Japanse archipel, een kleine 400 kilometer ten noordoosten van Tokio. In de hoofdstad schudden gebouwen op hun grondvesten. Inwoners renden in paniek de straat op. De luchthaven van Tokio is gesloten; het treinverkeer ligt stil.

In het gebied hebben zich de laatste tijd meerdere bevingen voorgedaan, waaronder woensdag een met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.