Motie van wantrouwen dreigt voor Hillen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kan een motie van wantrouwen tegemoetzien als hij woensdag niet met een goede verklaring komt over de misstanden bij de marine in Den Helder. Dat verklaarde SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft de minister 'een groot probleem'.

De Volkskrant maakte zaterdag bekend dat bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft vanwege integriteitschendingen.

Hillen verzekerde de Kamer begin februari dat er geen nieuwe misstanden bekend waren, maar moest hier na de nieuwe onthullingen op terugkomen. Hij liet maandag weten 'onaangenaam verrast' te zijn en zei aangifte te gaan doen tegen twee leidinggevenden.

Woensdag moet de minister in de Tweede Kamer uitleg geven. De SP en de PvdA slijpen de messen. "Als blijkt dat de minister welbewust de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd, dan wordt de kans op een motie van wantrouwen aanzienlijk groter", zei Van Dijk dinsdag. Mocht blijken dat Hillen door zijn ambtenaren onjuist is geïnformeerd dan heeft hij een gezagsprobleem, stelt de SP'er.

Eijsink wilde nog niet vooruitlopen op mogelijke moties, maar de minister heeft volgens haar wel heel wat uit te leggen. "En we gaan daar morgen drie uur over debatteren, dus hij heeft alle tijd." Maar Hillen heeft wat haar betreft 'een groot probleem' als hij de Kamer onjuist geïnformeerd heeft, of zelf onjuist geïnformeerd is.