Coalitieakkoord in Ierland

De partijen die de Ierse verkiezingen hebben gewonnen, de conservatieve Fine Gael en het linkse Labour, zijn het zondag na vijf dagen onderhandelen eens geworden over een coalitie. Ze verwachten het ook spoedig eens te worden over de verdeling van kabinetsposten.

Enda Kenny moet premier worden van de coalitie. Diens Fine Gael behaalde bij de verkiezingen op 25 februari 76 zetels in het 166 leden tellende parlement, tegen Labour 37. Beide partijen profiteerden ervan dat de kiezers zich afkeerden van de lang dominante Fianna Fáil, die Ierland aan de rand van een bankroet heeft gebracht.

Door de financiële problemen moest Ierland een beroep doen op het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Hoewel Fine Gael en Labour in hun campagnes uithaalden naar deze steun, zeggen zij nu dat ze de gemaakte afspraken willen nakomen. Zo moet er de komende vier jaar 15 miljard euro worden bezuinigd en moet het begrotingstekort onder de limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product worden gebracht.

De nieuwe coalitiepartners verschillen nog wel van mening hoe dit moet worden bereikt. Fine Gael wil nog meer bezuinigen, terwijl Labour meer belasting wil heffen op hogere inkomens.


Enda Kenny (Foto: Novum)