Nog 95 Nederlanders in Jemen

Er zijn voor zover bekend nog 95 Nederlanders in Jemen. Onder hen zijn ook ambassademedewerkers en hun aanhang, 20 in totaal, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Zaterdag deed het ministerie een oproep aan Nederlanders in Jemen zich te melden.

Sinds zaterdag wordt Nederlanders die geen dringende reden hebben om in het land te zijn, aangeraden het land te verlaten. Alle reizen naar Jemen worden ontraden. Het ministerie bekijkt per dag of de ambassade nog open kan blijven. Voorlopig is dat het geval.

De aanleiding hiervoor zijn de politieke onrust in het hele land en de aanhoudende grote demonstraties tegen de president van Jemen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen en zijn er oplaaiende stammenstrijden.

In het hele land kunnen volgens Buitenlandse Zaken aanvallen plaatsvinden tegen de Jemenitische overheid en op westerse doelen. Vrijwel dagelijks vinden er aanslagen en schietpartijen plaats, waarbij doden en gewonden vallen. Daarnaast worden er geregeld buitenlanders ontvoerd.