LibiŽ: Nederland geeft miljoen voor vluchtelingen

Nederland geeft 1 miljoen euro aan vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de opvang van mensen die zijn gestrand in Tunesië, Egypte en andere landen in de regio van Libië. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de VN-organisatie.

De bijdrage komt bovenop de 500.000 euro die Nederland eerder deze week beschikbaar stelde aan het Rode Kruis. In totaal zijn naar schatting 147.000 mensen uit Libië gevlucht naar Egypte en Tunesië. Het gaat bijna alleen om jonge mannen die in Libië werkten. De meesten zijn beroofd en gevreesd wordt dat de sfeer omslaat.

"Er is geen sprake van een humanitaire crisissituatie in Tunesië, maar de situatie is precair. Het ontbreekt aan onderdak en voorzieningen en het wordt 's nachts koud", zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

De opvang van de tienduizenden vluchtelingen aan de grens in Tunesië lijkt goed te verlopen. De meeste van de naar schatting tachtigduizend mensen die de grens zijn overgestoken willen zo snel mogelijk doorreizen naar hun land van afkomst, zoals Bangladesh of Egypte.