Jongeren vinden werkstraffen leuk

Een meerderheid van de jongeren die een werkstraf hebben gekregen, vindt dat er leuke kanten zitten aan hun straf, blijkt uit vrijdag verschenen onderzoek. Het is 'gezellig en leuk' om in een groep te werken, het werk is 'niet superzwaar' en er worden genoeg rookpauzes ingelast.

Werkstraffen worden verder gewaardeerd omdat je vrij kunt rondlopen en met andere mensen in contact komt. Veel jongeren vinden het prettig dat ze een concrete taak krijgen waarop ze zich goed kunnen concentreren. Een van de ondervraagde jongeren ziet zijn straf, het helpen van een boswachter, zelfs helemaal niet als straf.

Nadelen zijn er ook. Zo moeten de jongeren werken op hun vrije zaterdag. Ook over het type werk wordt geklaagd. Bedden verschonen is niet leuk, met vuilniszakken sjouwen is vermoeiend en werken in de buitenlucht is naar als het regent. Ook vinden veel jongeren het vervelend als ze hun werkstraf op een drukke plek met een hesje aan moeten uitvoeren.

"Opvallend is dat jongeren hun straf eerder als te licht dan als te zwaar beoordelen", schrijven de onderzoekers. Veel van de ondervraagde jongeren zeggen niets te hebben geleerd van hun straf.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een plan om de kwaliteit van werkstraffen te verbeteren. In het rapport ziet hij 'voldoende aanknopingspunten'.