Iran boos over logo Olympische Spelen

Iran heeft protest aangetekend bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen het logo van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Volgens Bahram Afsharzadeh, de secretaris-generaal van het Iraanse nationale olympische comité, spellen de cijfers in het logo het woord 'Zion'.

Afsharzadeh heeft een formele brief gestuurd naar de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge. In de brief dreigt Afsharzadeh tevens met een Iraanse boycot van de komende Spelen. In de brief beweert Iran dat het logo het woord 'Zion' uitspelt, een bijbelse term die verwijst naar Jeruzalem. In een verklaring die via het Iraanse persbureau naar buiten is gekomen dringt Iran er bij andere moslimlanden op aan zich eveneens te verzetten tegen het logo.

"Er kan geen twijfel over bestaan dat nalatigheid van uw kant in deze kwestie ertoe kan leiden dat sommige landen niet aanwezig zullen zijn op de Spelen", aldus de brief. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in het verleden meermaals opgeroepen tot de vernietiging van de staat Israël en betwijfelt openlijk of de Holocaust wel echt heeft plaatsgevonden.

Iraanse atleten hebben in het verleden geweigerd aan te treden tegen Israëlische atleten. Het logo van de Spelen voor 2012 toont het nummer 2012 in gekartelde cijfers (zie het nieuwsicoontje bij dit bericht). Tot dusver was er alleen esthetische kritiek op het logo. Het IOC en het organiserend comité hebben de klacht van Iran naast zich neergelegd. "We hebben de brief van het Iraanse NOC ontvangen, en onze reactie is als volgt: Het logo voor de Spelen van 2012 beeldt het cijfer 2012 uit. Niks meer", aldus het IOC.