CDA wil fictieve geboorteplaats toestaan

Het CDA wil dat ouders kunnen kiezen welke geboorteplaats ze voor hun kind opgeven. Momenteel geldt alleen de plek waar de baby werkelijk ter wereld is gekomen, maar als het aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma ligt mag voortaan ook de woonplaats van de moeder opgegeven worden. Dat heeft Van Haersma Buma vrijdag gezegd tegen de NOS.

Onlangs werd besloten dat vrouwen niet langer op Terschelling mogen bevallen. Wettelijk is bepaald dat het niet langer dan drie kwartier mag duren voor vrouwen die bevallen bij een ziekenhuis zijn en daarom moeten zij uitwijken naar Leeuwarden. Als gevolg hiervan zou er in de toekomst dus niemand meer als eilander geboren worden, tot verdriet van veel ouders op het Waddeneiland.

Volgens Van Haersma Buma speelt de kwestie ook in andere gebieden, zoals Zeeland. Daar moeten zwangere vrouwen naar het ziekenhuis in Goes, waardoor kinderen die plaats dus in hun paspoort krijgen. Het CDA gaat aan minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vragen om de wet aan te passen.