Iraakse schoenengooier weer aangehouden

Een Iraakse journalist die werd gearresteerd omdat hij zijn schoenen naar het hoofd van de voormalige Amerikaanse president George Bush had geslingerd is donderdag teruggekeerd in Irak. Hij werd vrijwel direct na aankomst door het Iraakse leger opgepakt voor verhoor.

Muntadhar al-Zeidi werd in december 2008 een beroemdheid omdat hij op een persconferentie zijn schoenen naar Bush had gesmeten, een grove belediging in de Arabische wereld, en de oud-president had toegebeten: "Dit is je afscheidskus, jij hond!"

Al-Zeidi zat negen maanden in de gevangenis en kwam in 2009 op vrije voeten. Hierna verliet hij Irak, waar hij tot donderdag niet meer terugkeerde. Volgens een broer van de man wilde Al-Zeidi vrijdag anti-regeringsdemonstraties in Irak bijwonen.

Na het bezoeken van een soennitische moskee in Bagdad bezocht Al-Zeidi donderdag een begraafplaats. Hier werd hij door Iraakse militairen meegenomen voor verhoor. Volgens de commandant van de eenheid was er echter geen sprake van een arrestatie.

Al-Zeidi weigerde medewerking en werd door soldaten vastgegrepen en naar een gereedstaand voertuig geleid. Andere militairen voorkwamen dat aanwezige fotograferen het gebeuren konden vastleggen.