3JS liggen wakker van Engelstalig songfestivallied

Het Eurovisie Songfestival bezorgt de 3JS nu al slapeloze nachten. De drie heren, die Nederland in mei vertegenwoordigen, liggen wakker van de Engelstalige versie van hun nummer Je Vecht Nooit Alleen. "De kunst is de lading van de tekst gelijk te houden", zegt Jaap de Witte dinsdag in Koffietijd.

"Gelijkduidige zinnen in het Engels vinden als je een lied in het Nederlands hebt geschreven is niet makkelijk", gaat de gitarist verder. Zanger Jan Dulles was na het Nationaal Songfestival de eerste die aan de slag ging met Je Vecht Nooit Alleen. "Hij heeft een opzet gemaakt, die ligt nu bij mij", zegt De Witte. "Ik lig er al drie dagen van wakker."

De drie Volendammers hebben nog geen Engelse titel gevonden. "You Never Fight Alone kunnen we niet gebruiken, want dan begint iedereen You Never Walk Alone te zingen", legt De Witte uit. De 3JS willen tijdens het Eurovisie Songfestival toch graag een Engelstalige versie van het nummer presenteren. "We kunnen dan geen stemmen krijgen uit ons eigen land, dus het heeft geen zin om in het Nederlands te zingen", zegt Dulles.

De zanger heeft inmiddels een aantal nummers uit concurrerende landen gehoord en is 'niet onder de indruk'. "Het is niet zo spectaculair. Er zit niets vernieuwends bij en het is allemaal in het Engels. In die landen is de Engelse uitspraak helaas vaak heel slecht. Ik zeg dan: doe het in je eigen taal als Engels je niet zo goed afgaat."

Dulles heeft zijn accent naar eigen zeggen aardig onder de knie. "Wij hebben langer Engelstalig dan Nederlandstalig gezongen, dus ik durf wel te zeggen dat mijn uitspraak vrij goed is."

Hoewel de zanger tot nu toe niet onder de indruk is van de concurrentie, durft hij geen voorspellingen te doen over de prestaties van zijn band. "We durven niet na te denken op welke plek we eindigen op het Eurovisie Songfestival. Het enige doel is nu om een finaleplek te halen, dat is Nederland al zeven jaar niet meer gelukt. Als wij de finale weten te bereiken, hebben we al een beetje gewonnen."


3JS liggen wakker van Engelstalig songfestivallied (Foto: Novum)

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.