VVD-slogan gekaapt door D66 en GroenLinks

D66 en GroenLinks hebben dinsdag in de Tweede Kamer actiegevoerd voor de koopzondag. Toen regeringspartij VVD een debat hierover wilde uitstellen, hielden de fractieleden van beide partijen tassen omhoog met daarop een oude campagneleus van de liberalen: Shoppen is ook zondagsrust.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) kon de actie niet waarderen. "Ik snap dat u er de hilariteit van inziet. Ik vind het zonde van de tijd", zei Verbeet, waarop ze de vergadering schorste tot de tasjes waren ingeleverd bij de bodes.

De VVD was altijd een sterk voorstander van meer koopzondagen. De slogan was tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen overal te zien. Deze wens werd echter ingeleverd tijdens de coalitieonderhandelingen met het CDA. In het regeerakkoord is afgesproken dat het huidige aantal koopzondagen niet wordt uitgebreid.

De Tweede Kamer zou deze week een voorstel van D66 en GroenLinks bespreken, dat zorgt voor een verruiming van het aantal koopzondagen. De VVD pleitte dinsdag voor uitstel van het debat, omdat de liberalen eerst een nader onderzoek willen afwachten over de koopzondagen. Een meerderheid van CDA, PVV en SGP steunde dit verzoek.

GroenLinks en D66 willen gemeenten de bevoegdheid geven om te bepalen hoe vaak de winkels op zondag open zijn. Nu moet de regering nog toestemming geven voor een uitbreiding van het aantal koopzondagen. Wat deze partijen - en de PvdA - betreft kan het debat gewoon worden gevoerd.

Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar organiseren. De afgelopen jaren omzeilden steeds meer gemeenten deze bepaling door een gedeelte van de stad aan te merken als toeristisch gebied. Dan mogen de winkels elke zondag hun deuren openen. Hierop werd de wet vorig jaar aangescherpt: gemeenten moeten voortaan aantonen dat er echt sprake is van toerisme.