Protesten in Teheran

In Iran zijn vandaag demonstraties tegen het bewind van Ali Khamenei, hoogste leider in Iran sinds 1989, en president Mahmoud Ahmadinejad van start gegaan. De protesten zijn georganiseerd door de Green Movement, de oppositie in Iran.

De demonstraties zijn verboden door de regering, maar massaal uitgerukte veiligheidsagenten van het regime zouden de opdracht hebben gekregen geen geweld tegen de demonstranten te gebruiken. Naar verluidt zouden er ongeveer vierduizend demonstranten in Teheran lopen, maar de aantallen lopen nog op.

De demonstranten roepen leuzen als: "Dood aan Khamenei", en er gaan berichten dat er traangas is ingezet tegen de demonstranten. Ook zijn er onbevestigde berichten van gevechten op verschillende plekken in de stad. Alle oppositieleiders hebben een huisarrest opgelegd gekregen en hun huizen worden bewaakt.

Sites van de overheid, maar ook van de oppositie, zijn platgelegd. Het internet is traag en sms-diensten zouden niet meer beschikbaar zijn. Zondag blokkeerde het Iraanse regime het woord Bahman al op Twitter. Bahman is de naam van deze maand, waarop veel Iraniërs informatie zoeken over de protesten. De huidige meestgebruikte zoekterm voor informatie is #IranElection.

Update 14.05 uur
Op steeds meer plekken in de hoofdstad worden gevechten tussen betogers en ordetroepen in burger op oude motoren gemeld. Camera's worden vernield en groepen demonstranten hebben aangegeven via Perzische radio dat ze op weg zijn naar het gebouw van de staatstelevisie en -radio. Ook in andere steden in Iran worden nu demonstraties gemeld, onder meer in Shiraz, Tabriz en Isfahan.