Zonnige en droge lente verwacht

Nederland kan een zonnige en relatief droge lente tegemoetzien. De temperaturen komen uit rond normale waarden. Dat voorspelt MeteoVista maandag.

Het aanhouden van het klimaatfenomeen La Niña, een koude Atlantische golfstroom, wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. Hierdoor valt de komende maanden weinig neerslag rondom de Noordzee en laat de zon zich goed zien. La Niña zorgt elders in de wereld juist voor stormen en overstromingen.

De lente wordt niet alleen mooi, verwacht meteoroloog Hans Roozen, die vooral in maart en april goede zonkansen ziet. "Er wordt minder vocht aangevoerd en dus is er minder bewolking. Bovendien zien we dit voorjaar een grote kans op hoge luchtdruk boven West-Europa. Ook dat komt rustig en zonnig weer ten goede."

"We zien de invloed van La Niña op de Atlantische Oceaan de afgelopen maanden steeds verder toenemen", legt klimaatanalist van MeteoVista Rolf Schuttenhelm uit. Hij voorziet ook een goed begin van de zomer. "Tijdens een droge lente neemt het bodemvochtgehalte langzaam af. In Nederland maakt de zomer dan vaak een warme start."


Zonnige en droge lente verwacht (Foto: Novum)