Simonis: Ik handelde zorgvuldig

Kardinaal Ad Simonis vindt dat hij bij de benoeming van een veroordeelde pedofiele priester in 1991 'naar de maatstaven van toen' zorgvuldig heeft gehandeld. Wel geeft hij toe dat hij argwanender had moeten zijn. Simonis reageert zondagavond in KRO Brandpunt op de kwestie, waar hij zich 'hoogst ongelukkig' en 'ellendig' over voelt.

Simonis, die aartsbisschop was van 1983 tot 2007, hielp de veroordeelde pedoseksueel in 1991 aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort, waar de geestelijke opnieuw kinderen misbruikte. Simonis zegt dat hij onderzoek bij de psychiater zou hebben geëist alvorens de man te benoemen. De psychiater stelde vast dat er geen kans op herhaling was en ook de veroordeelde pedofiel verzekerde Simonis dat hij niet opnieuw de fout in zou gaan.

Achteraf had hij 'argwanender' moeten zijn, erkent Simonis, die tevens zegt 'diep beschaamd' te zijn in zijn vertrouwen in de psychiater en de priester. Over het voornemen van misbruikslachtoffers om hem aan te klagen zegt Simonis dat hij niet begrijpt hoe ze daartoe kunnen komen.


Kardinaal Ad Simonis (Foto: Novum)