Duitser krijgt levenslang voor moord op ouders

Een voormalige rechtenstudent is donderdag door een Duitse rechter in Potsdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De rechter achtte bewezen dat de 28-jarige man juni vorig jaar eerst zijn vader en vervolgens zijn moeder heeft vermoord.

De dader bekende eerst zijn vader met een mes te hebben omgebracht en daarna zijn moeder meerdere keren met een hamer op haar hoofd te hebben geslagen. Later zaagde hij de lijken van zijn ouders met een kettingzaag in stukken en verbrandde hij delen van de lijken.

Een psychiater oordeelde dat de dader lijdt aan een 'schizofrene dwangmatige persoonlijkheidsstoornis'. Toch was dit geen aanleiding tot strafvermindering, omdat de man zijn daden 'met een bevreemdende rationaliteit' heeft beschreven. De psychiater beschreef de man als een koele, nauwgezette en zeer intelligente man, die een gebrek aan emotionele kennis heeft.

De familie van de dader werd door de arts aangeduid als 'paranoïde-schizofreen'. De enerzijds extreme binding met zijn ouderlijk huis en anderzijds de beledigingen van zijn ouders over het afbreken van zijn rechtenstudie hebben bijgedragen aan de karakterstoornissen van de man.