Amsterdamse politie geeft sollicitatietraining

De Amsterdamse politie wil jongeren een sollicitatietraining geven. Dat moet gebeuren in het stadsdeel Nieuw-West. Op straat spreken agenten vaak jongeren die moeilijk aan een baan komen, verklaart een politiewoordvoerder het initiatief.

"We bekijken of er behoefte is aan een avond waarop een agent vanuit de afdeling werving en selectie uitleg geeft", zegt de woordvoerder. "Als ze meer willen weten, kunnen we ze doorverwijzen naar andere instanties." De jongeren kunnen eventueel bij de politie solliciteren, maar daar is de cursus niet op gericht. Oud-stadsdeelvoorzitter en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch noemt het 'treurig dat agenten het werk moeten doen van het stadsdeel en het ROC'. "Die laten het kennelijk afweten." De politie is volgens hem 'volledig de weg kwijt'.

De woordvoerder wijst erop dat slechts één agent een avondje bezig is als er genoeg aanmeldingen zijn. "Als politie willen we contact houden met alle groepen en dit is een middel om met jongeren in contact te blijven. Ook kunnen we zo laten zien dat we er niet alleen zijn om boetes uit te delen."

Marcouch heeft al Kamervragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Volgens hem heeft de politie zijn handen al vol aan het handhaven van de openbare orde, het opsporen van strafbare feiten, het verlenen van hulp bij nood en het signaleren van onveilige situaties.