Kamer hoort bankdirecteuren

De Tweede Kamer heeft woensdag vier uur uitgetrokken voor gesprekken met vrijwel alle Nederlandse bankdirecteuren. De Kamer wil weten in hoeverre de banken de beloftes in hun eigen gedragscode nu naleven.

De bankdirecteuren hebben zich kunnen voorbereiden op een kritische Kamer. Steeds vaker klinkt gemopper over berichten dat de bonussen weer helemaal terug zijn in de Nederlandse financiële sector.

De banken hebben in 2009 samen met toenmalig minister Wouter Bos van Financiën een 'code banken' afgesproken waarin onder meer regels staan voor een sober beloningsbeleid, een beter beheer van de risico's, permanente scholing en eisen van deskundigheid. De code kwam er onder druk van politiek Den Haag dat met wetgeving had gedreigd.

Maar de Kamer wil nu wel eens weten hoe de vlag erbij hangt, zeker na berichten dat de bankiers het niet altijd even nauw nemen met de code. Ook minister Jan Kees de Jager van Financiën waarschuwde dinsdag dat de sector wetgeving tegemoet kan zien als de zelfregulering nu niet echt gaat werken.

De bankiers die woensdag komen zijn onder meer afkomstig van Van Lanschot Bankiers, de Rabobank, NIBC, ING en ABN Amro.

Kamer hoort bankdirecteuren
Kamer hoort bankdirecteuren (Foto: ANP)