Wilders wil Schalken als getuige horen

PVV-leider Geert Wilders wil rechter Tom Schalken als getuige oproepen in zijn proces dat volgende week wordt hervat. Zijn advocaat Bram Moszkowicz zal hier maandag tijdens een eerste regiezitting een verzoek toe indienen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Schalken is een van de raadsheren van het gerechtshof dat justitie opdroeg om Wilders te vervolgen. Hij zou bij een etentje hebben geprobeerd arabist Hans Jansen te overtuigen dat het juist is Wilders te vervolgen. Als deskundige is Jansen een getuige in het proces tegen Wilders en het beïnvloeden van getuigen is strafbaar.

Toen dit naar buiten kwam, vroeg Wilders de rechtbank om Jansen als getuige te horen. Die stond dat echter niet toe. Wilders stapte daarop naar de wrakingskamer. Die concludeerde dat de rechters de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Het proces werd daarom in oktober stilgelegd. Volgende week wordt het met nieuwe rechters hervat.

Wilders noemt het handelen van Schalken 'bananenrepubliek-achtig'. Met het verhoor wil hij aantonen dat het 'allesbehalve koosjer' is. "Laat de hele wereld dat nog maar eens zien. Dit is Nigeria in het kwadraat." Ook Jansen staat op de lijst van te horen getuigen.