Kosten comazuipers verhalen op ouders

Ouders zouden moeten opdraaien voor de kosten van overmatig drankgebruik bij hun kinderen. Dat schrijft het Hoorns VVD-raadslid Chris de Meij in een brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

De Meij roept de landelijke fractie van zijn partij op om te onderzoeken of ouders financieel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun kinderen die een slok te veel op hebben. Door de kosten van bijvoorbeeld een ziekenhuisopname af te schuiven op de ouders hoopt De Meij het aantal comazuipers terug te dringen.

Het aantal jongeren met een acute alcoholvergiftiging stond na de eerste helft van 2010 op 356. In 2009 waren dat er over het gehele jaar vijfhonderd. "Ondanks alle publiciteit, de aandacht binnen het onderwijs, de huis-aan-huis gestuurde brieven en contacten om het alcoholmisbruik tegen te gaan, neemt het aantal jongeren toe dat hiermee zichzelf en anderen in direct levensgevaar brengt", schrijft De Meij.

West-Friese gemeenten proberen al langer het drankmisbruik onder jongeren aan te pakken. In de Noord-Hollandse regio wordt veel meer gedronken en is ook het aantal jonge drinkers groter dan in de rest van het land.