'Al Qaida lijdt onder aanvallen drones'

Al Qaida verliest territorium en strijders door de Amerikaanse campagne met onbemande vliegtuigjes. Dat zegt een leider van het terreurnetwerk in Pakistan in een radioboodschap die de Amerikaanse SITE Intelligence Group traceerde. De zeldzame erkenning van de leider, Ustadh Ahmad Farooq, volgt op de intensivering van de activiteiten van de Verenigde Staten.

De authenticiteit van de radioboodschap kon niet direct onafhankelijk worden vastgesteld, maar Farooq heeft al eerder berichten naar buiten gebracht. Volgens de SITE Intelligence Group leidt hij de media- en propaganda-activiteiten van Al Qaida in Pakistan. De opname werd begin deze week verstuurd door Al Shabaab, Al Qaida's mediatak.

"Er waren vele gebieden waar we ooit vrijheid hadden, maar die zijn nu verloren", zei Farooq in zijn toespraak van bijna een halfuur. "Wij zijn degenen die mensen verliezen, wij zijn degenen die aankijken tegen tekorten. Ons land krimpt en de drones vliegen in de lucht."

Vermoed wordt dat Al Qaidaleider Osama bin Laden en zijn tweede man Ayman Al-Zawahiri in de grensregio tussen Pakistan en Afghanistan verblijven. Diverse groeperingen die aan hen worden gelieerd komen samen in de regio, waarvanuit aanvallen op Pakistan, het Westen en NAVO-militairen in Afghanistan worden georkestreerd.

Bij twee raketaanvallen door vermoedelijk Amerikaanse drones werden zondag in het aan Afghanistan grenzende tribale gebied Noord-Waziristan zes veronderstelde militanten gedood. De Amerikanen hebben de aanvallen met drones op militanten in het gebied opgevoerd omdat het Pakistaanse leger niet in staat of bereid is een offensief tegen de extremisten te beginnen.

President Barack Obama zei deze week dat het leiderschap van Al Qaida op meer druk kan rekenen in Pakistan dan in de hele periode na de aanslagen van 11 september 2001.

Vorig jaar voerde de CIA ongeveer 115 aanvallen met onbemande vliegtuigjes uit, twee keer zo veel als in 2009. Dit jaar gaan de geheime aanvallen onverminderd door, met name in Noord-Waziristan.


'Al Qaida lijdt onder aanvallen drones' (Foto: Novum)