Chinese stad onder volledige camerabewaking

De Chinese regering is van plan de stad Urumqi, in de roerige westelijke regio Xinjiang, volledig vol te hangen met bewakingscamera's. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld. De stad was in 2009 het toneel van dodelijk etnisch geweld.

In Urumqi hangen nu al zo'n zeventienduizend camera's in bussen, straten, scholen en winkelcentra. Het plan is om het aantal camera's dit jaar fors uit te breiden, zodat er een 'naadloze dekking' - dat wil zeggen: zonder blinde vlekken - van gevoelige gebieden wordt gerealiseerd, zei Wang Yannian, die de leiding heeft over de afdeling Informatietechnologie van het gemeentebestuur van Urumqi.

In de regio Xinjiang, waarvan Urumqi de hoofdstad is, kwam het in 2009 tot geweldsuitbarstingen tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. De Oeigoeren koesteren wrok over wat zij zien als een inval van de Han-Chinezen in hun voorouderlijke gebieden. De Chinese regering onderdrukt separatisme en bestempelt mensen die tornen aan het gezag van het regime in de regio als terroristen.

Mensenrechtenactivisten hebben bezwaar gemaakt tegen het wijdverbreide gebruik van de bewakingscamera's. Zij wijzen erop dat China weinig doet om de privacy van burgers te beschermen. Volgens een Brits onderzoeksbureau zijn in 2010 in heel China meer dan tien miljoen bewakingscamera's geïnstalleerd. In Beijing zelf hangen er meer dan vierhonderdduizend.


Chinese stad onder volledige camerabewaking (Foto: Novum)