Egyptische oproerpolitie staat klaar voor protesten

In de Egyptische hoofdstad Caïro was de oproerpolitie dinsdag massaal op de been in verband met een aangekondigde demonstratie tegen 'marteling, armoede, corruptie en werkloosheid'. Negentigduizend mensen hebben via Twitter en Facebook laten weten aan het protest te zullen deelnemen.

Behalve in Caïro zal ook in Alexandrië worden gedemonstreerd. De regering heeft laten weten geen enkele verstoring van de orde te zullen tolereren en mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar zorgen geuit over de veiligheid van de demonstranten.

Amnesty heeft de Egyptische autoriteiten opgeroepen geen buitensporig geweld te gebruiken. Minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly kondigde 'afdoende maatregelen' aan om chaos te voorkomen. De demonstraties worden gehouden in navolging van de protesten die in buurland Tunesië leidden tot de val van de president. Aan het begin van de middag waren in Caïro honderden demonstranten op de been. Ze riepen leuzen die waren gericht tegen president Hosni Mubarak en leuzen tegen de armoede. Ook zongen ze het Egyptische volkslied. Er waren niet direct meldingen van ongeregeldheden. De politie zei vijftien leden van de verboden Moslimbroederschap te hebben gearresteerd.

Vorige week deed een aantal Egyptenaren voor het parlement en het kantoor van de premier een poging tot zelfverbranding. In Alexandrië overleed een 25-jarige werkloze die zichzelf in brand had gestoken. De zogenoemde Jasmijnrevolutie in Tunesië begon in december met de zelfverbranding van een jonge hoogopgeleide werkloze. Bijna de helft van de tachtig miljoen inwoners van Egypte leeft onder of net boven de armoedegrens van 2 dollar per dag.

De oproep tot demonstreren werd voor het eerst gedaan op een Facebook-pagina genaamd De Martelaar, opgezet uit naam van Khaled Said, een jonge Egyptenaar die volgens zijn familie en getuigen vorig jaar in Alexandrië door politieagenten werd doodgeslagen. Twee agenten worden hiervoor momenteel berecht.

Een aantal politieke partijen, waaronder de progressieve Wafd en Al-Ghad, en de Moslimbroederschap steunen de demonstraties en ook arbeiders, studenten en ambtenaren hebben hun deelname aangekondigd. De organisatoren hebben de demonstranten gevraagd alleen een Egyptische vlag mee te nemen en niet te koop te lopen met hun geloof of politieke voorkeur.


Egyptische oproerpolitie staat klaar voor protesten (Foto: Novum)