VVD Den Haag wil allochtonenstop

Den Haag moet de komende jaren minder kansarmen toelaten als nieuwe inwoners. Dat bepleit de Haagse VVD in een dinsdag verschenen nota over integratie.

Aan nieuwe inwoners moet de gemeente eisen gaan stellen. Zo moet er een minimuminkomen gaan gelden. Ook mogen mensen niet in Den Haag komen wonen als ze in aanraking zijn geweest met de politie vanwege bijvoorbeeld drugscriminaliteit, geweldsdelicten of het veroorzaken van overlast.

Volgens de VVD moeten eerst de bestaande problemen rondom integratie worden opgelost, voordat er weer 'kansarme nieuwkomers' kunnen worden toegelaten. Het huidige beleid is 'dweilen met de kraan open', vinden de Haagse liberalen.

De PvdA in Den Haag reageert woest op de VVD-plannen. PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash noemt ze schandalig en moreel verwerpelijk. "De VVD moet zich diep schamen", zegt Ramnewash. VVD en PvdA zitten samen in het gemeentebestuur van Den Haag. Die samenwerking is volgens Ramnewash in gevaar. Rotterdam weert kansarme nieuwkomers in een aantal achterstandswijken. Dat is wettelijk mogelijk dankzij de in 2006 ingevoerde Rotterdamwet. Ook Tilburg en Den Bosch maken gebruik van deze wet.

De Haagse VVD wil verder dat de gemeente geen informatie meer aanbiedt in andere talen dan het Nederlands. Alleen informatie in het Engels blijft toegestaan, vanwege het grote aantal expats in Den Haag. Die hebben een 'bijzondere positie', vindt de VVD.

Volg ook de discussie op het forum over dit onderwerp.