PVV: 'Hoofddoekverbod OV Noord-Holland denkbaar'

In de toekomst is het mogelijk dat hoofddoekjes worden verboden in regionale buslijnen in Noord-Holland. Dit stelt PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland, Hero Brinkman.

De PVV'er werd gevraagd hoe hij het voorgestelde hoofddoekjesverbod in overheidsgebouwen voorstelt. Brinkman: "Het gaat erom dat als iemand iets van de provincie wil, en zij draagt een hoofddoek, ze niet welkom is. Maar als de overheid iets van jou wil, en je moet daarvoor langskomen, zoals bij een gemeente, dan mag je van mij wel een hoofddoek dragen. Maar bij de provincie gebeurt dat laatste toch niet. Onbestaanbaar. Bij de provincie komen alleen mensen die iets van de provincie willen."

Brinkman werd eraan herinnerd dat ook het regionale busvervoer door de provincie wordt geregeld. Op de vraag of moslima's die gebruik willen maken van deze provinciale overheidsdienst, dan ook de bus niet meer inkomen met een hoofddoek op, reageert Brinkman: "Dat is voor nu nog een stap te ver. In de toekomst valt er wel over zo'n verbod te praten."

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV neemt in een reactie met klem afstand van de suggestie van Brinkman: Het OV dient beschikbaar te zijn voor iedereen die een kaartje heeft gekocht en zich niet misdraagt. Het uitsluiten van bepaalde individuele reizigers die zich meermalen hebben misdragen of hebben zwartgereden is een goede zaak, maar mensen puur op grond van geloofsuitingen de toegang tot het OV weigeren is een schandalige zaak, aldus de belangenorganisatie.

Voor Beter OV-partner Rikus Spithorst: "De suggestie dat de heer Brinkman het gebruik van het OV voor sommige bevolkingsgroepen wil verbieden geeft een nare smaak. Het doet denken aan een zwarte periode in de Europese geschiedenis waarin voor bepaalde bevolkingsgroepen het OV uitsluitend toegankelijk was in het kader van afvoer naar vernietigingskampen."