Duo veroordeeld voor mishandelen politicus

Twee Limburgers die CDA-raadslid Hubert Mackus uit Nederweert vorig jaar in elkaar sloegen moeten een werkstraf van honderd uur uitvoeren. De politierechter in Roermond legde hun maandag ook dertig dagen celstraf op, waarvan twintig voorwaardelijk.

Beiden hadden al tien dagen in voorarrest gezeten, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM had tegen beiden 150 uur werkstraf geëist en negentig dagen cel, waarvan tachtig voorwaardelijk.

Mackus, fractievoorzitter van het CDA in Nederweert, werd eind oktober in een café geslagen en geschopt en liep verwondingen aan zijn oogkas, zwellingen op zijn hoofd en veel blauwe plekken op. De twee verdachten uit Nederweert werden direct aangehouden. 'Jij bent toch Mackus die de hennepteelt wil aanpakken?', had een van hen aan Mackus gevraagd. 'Maak je maar weg anders stamp ik je helemaal in elkaar', kreeg hij te horen voordat hij in elkaar werd geslagen.

Mackus vertelde toentertijd dat de dader op het woonwagenkamp in Nederweert woonde. 'Ik voel mij gesterkt in mijn standpunt om criminaliteit rond illegale hennepteelt tegen te gaan, ook vanwege het brandgevaar en de onderwereldfiguren', zei hij daags na de mishandeling.