Te veel stemmen uitgebracht in Zuid-Sudan

Een overweldigende meerderheid van de kiezers in Zuid-Sudan heeft zich volgens voorlopige uitslagen van het referendum van deze maand uitgesproken voor onafhankelijkheid, maar in sommige gebieden zijn er meer stemmen uitgebracht dan er geregistreerde kiezers waren. Dat heeft een lid van de referendumcommissie zondag gezegd.

De uitslagen van stembureaus waar de opkomst meer dan 105 procent bedroeg worden voorlopig terzijde gelegd. Maar zelfs als die stemmen ongeldig worden verklaard 'is de trend duidelijk', zei commissielid Chan Reec Madut.

Volgens de voorlopige uitslagen heeft 98,8 procent van de zuiderlingen in de van 9 tot 15 januari gehouden volksraadpleging voor onafhankelijkheid gestemd. Waarnemers van de Afrikaanse Unie en het Amerikaanse Carter Center hebben zich over het algemeen lovend uitgelaten over het verloop van het referendum. Zij bestempelen het als geloofwaardig, in overeenstemming met internationale standaarden en een correcte weergave van de wil van het volk.

De definitieve uitslag moet in februari bekend worden gemaakt. Als alles verder goed gaat wordt Zuid-Sudan in juli zelfstandig. Zaken als de verdeling van olierechten, markering van de grenzen en toekenning van het staatsburgerschap moeten nog in onderhandelingen tussen het noorden en zuiden worden uitgewerkt.