Twintig aanhoudingen na studentenprotest

Ongeveer twintig relschoppers zijn vrijdagmiddag in de Haagse binnenstad aangehouden na het studentenprotest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

Na de demonstratie op het Malieveld, waar volgens de politie ongeveer elfduizend studenten aan meededen, liepen een paar honderd studenten de stad in om daar verder te protesteren. Vooral rond het Binnenhof en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was het onrustig. Het Binnenhof en de Lange Poten werden afgesloten door de mobiele eenheid.

Volgens de politie gooiden relschoppers met van alles naar agenten en ME'ers. De ME trad op en probeerde de rust te herstellen door de groep uiteen te drijven. Bij de charges werden ook paarden en honden ingezet.

Aan het einde van de middag was het weer rustig in de Haagse binnenstad. De meeste studenten verlieten de stad per trein.

Tijdens de demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld werden studenten met flyers opgeroepen na de manifestatie naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te komen. De politie trof maatregelen om te zorgen dat het niet uit de hand zou lopen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdagmiddag dat de studenten niet al te veel hoop moeten hebben dat de voorgestelde maatregelen worden afgeblazen.