LSVb: alle partijen aan bod bij studentenprotest

De partijen CDA, VVD, SP, GroenLinks, PvdA en D66 krijgen vrijdag tijdens het studentenprotest in Den Haag allemaal de ruimte om hun zegje te doen. Dat stelt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Sander Breur donderdag in een reactie op beweringen van SP-Kamerleden dat SP-leider Emile Roemer een spreekverbod heeft gekregen voor de demonstratie.

SP-Kamerlid Harry van Bommel liet donderdag via Twitter weten dat PvdA-leider Job Cohen en D66-voorman Alexander Pechtold wel mogen spreken tijdens de demonstratie, maar dat Roemer een spreekverbod heeft gekregen. "Wat een rechtse corpsballencluppies", twitterde hij.

Twee partijen krijgen de mogelijkheid 'los' te spreken, zegt Breur. Vier andere partijen gaan met elkaar in debat. "Elke partij wil wel een fractievoorzitter aan het woord laten en een woordvoerder laten deelnemen aan het debat. Maar we hebben tweeënhalf uur de tijd, langer niet op verzoek van de politie en de NS. En ik kan mij niet voorstellen dat het in het belang is van de studenten dat alle partijen twee keer aan het woord mogen komen."

De SP mag volgens Breur meedoen aan het debat, samen met GroenLinks, CDA en VVD. PvdA en D66 mogen los spreken. De SP stuurt volgens Breur Jasper van Dijk het debat in. "Roemer wil niet het debat in, maar wel los spreken. Maar inhoudelijk is het geen verstandige keus de SP los te laten spreken. Wij willen ze in het debat bezig zien, aangezien ze een andere kijk op de situatie hebben dan andere partijen."