Leers in cassatie tegen asieluitspraak

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof waarin werd geoordeeld dat uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen niet op straat mogen worden gezet. Dat schrijft de bewindsman dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het hof oordeelde vorige week dat de staat een uitgeprocedeerde Angolese moeder en haar drie minderjarige kinderen niet op straat mag zetten. Ook mogen de kinderen niet van de ouders worden gescheiden en ondergebracht in pleeggezinnen of kindertehuizen zodat de moeder alsnog op straat kan worden gezet.

Het scheiden van het gezin is in strijd met Europese regelgeving, aldus de rechter. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

Leers gaat in cassatie bij de Hoge Raad, omdat hij vindt dat het geen overheidstaak is om gezinnen onderdak te bieden als de ouders er zelf voor kiezen om niet te vertrekken.

Niettemin houdt hij zich voorlopig aan de uitspraak van het hof. Omdat het nog enige tijd zal duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet, komt er een apart centrum voor afgewezen asielzoekers met minderjarige kinderen. De voorzieningen zullen daar sober zijn. "Het centrum is geen gevangenis, maar de bewegingsvrijheid is beperkt." De terugkeer naar het land van herkomst staat voorop.

De bewindsman wil verder kijken naar een vrijwillige terugkeerregeling die is toegesneden op gezinnen met minderjarige kinderen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij hun integratie in het land van herkomst. Deze regeling kan een extra prikkel zijn om alsnog vrijwillig uit Nederland te vertrekken, aldus Leers.

De PvdA reageert teleurgesteld op het besluit. Volgens de PvdA horen minderjarige kinderen van asielzoekers niet op straat 'en is het geen alternatief de kinderen dan maar bij de ouders weg te halen'.

"Leers is hardleers", vindt Tweede Kamerlid Hans Spekman. "Hij gaat per se tot het gaatje om deze onmenselijke praktijk voort te zetten. Onbegrijpelijk." De PvdA pleit al langer voor 'terugkeerhuizen' voor gezinnen met kinderen, naar Belgisch voorbeeld. Een initiatiefnota hierover ligt nu bij de Raad van State. De PvdA wil dat Leers dat bij de nieuwe opvang voor gezinnen met kinderen onderwijs, behoorlijke voorzieningen en behoud van de sociale omgeving vooropstelt.


Gerd Leers (Foto: Novum)