Vastgebonden gehandicapte schokt Kamer

De Tweede Kamer is geschokt door het nieuws van een verstandelijk gehandicapte die al drie jaar lang zou worden vastgebonden aan de muur van zijn kamer. Het parlement eist nog deze week opheldering van het kabinet.

Actualiteitenrubriek Uitgesproken EO berichtte dinsdagavond over de jongen, de 18-jarige Brandon. Hij woont in de instelling voor verstandelijk beperkten 's Heeren Loo. Hij wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag.

Brandons bewegingsvrijheid is hierdoor beperkt tot anderhalve meter en hij is al drie jaar niet meer in de buitenlucht geweest. Een medewerkster van de inrichting bracht het verhaal naar buiten, aldus de EO.

Kamerbreed werd dinsdagmiddag geschokt gereageerd. "Elke dag dat dit kind aan de muur is vastgekluisterd, is een dag te lang", zei Agnes Wolbert (PvdA), die een spoeddebat aanvroeg. Ook andere partijen spraken van 'mensonterende beelden'. Het kabinet moet voor woensdagmiddag reageren op de uitzending. Een spoeddebat volgt dan nog mogelijk deze week.

's Heeren Loo liet in een reactie weten vanwege Brandons 'uitzonderlijk complexe problematiek' geen alternatief te hebben. De instelling is naar eigen zeggen al tijden bezig om alternatieve begeleidingsvormen te ontwikkelen. Dit is nog niet gelukt, omdat het 'een ontzettend ingewikkeld vraagstuk' is.