Viertal veroordeeld voor vervalsen kieslijst SP

Vier oud-leden van de Socialistische Partij uit de Friese gemeente Skarsterlân zijn dinsdag wegens verkiezingsfraude veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen. De officier van justitie had voor alle verdachten onvoorwaardelijke werkstraffen geëist, maar de rechtbank in Leeuwarden vond dat te zwaar. De rechter hield er rekening mee dat de zaak nogal wat aandacht heeft gekregen in de media.

Het viertal probeerde vorig jaar januari met een vervalste kandidatenlijst deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De vier deden het voorkomen alsof ze met schriftelijke toestemming van SP-voorzitter Jan Marijnissen aan de verkiezingen meededen.

Het gaat om de 52-jarige lijsttrekker uit Joure, een 48-jarige oud-secretaresse van de partij - nummer drie op de kandidatenlijst - en een 49-jarige inwoner van Oudehaske, die tweede op de lijst stond. Zij kregen ieder een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur opgelegd wegens valsheid in geschrifte en het gebruikmaken van een vervalst document voor deelname aan de verkiezingen.

Een 80-jarige inwoner van Leeuwarden, de vader van de partijsecretaresse, had de kieslijst getekend. Onder de naam van partijleider Jan Marijnissen had zijn dochter vervolgens de letters 'V.D.' (voor deze) toegevoegd. Ook de bejaarde Fries werd veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur.

De vier wilden per se onder de vlag van de SP deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze wilden tegenwicht bieden aan de bestaande partijen, die volgens hen niet genoeg oog hadden voor het behoud van natuurgebied het Nannewiid.

De landelijke SP vond het echter nog te vroeg om mee te doen in Skarsterlân. De verdachten hadden dat anders begrepen. Zij waren er heilig van overtuigd dat het partijbestuur alsnog overstag zou gaan. Omdat de deadline voor het inleveren van de kandidatenlijst bijna was verstreken, hadden ze het vervalste formulier alvast ingeleverd.

De SP kon vervolgens niet meer van de lijst worden gehaald. Toch nog 238 inwoners van de gemeente Skarsterlân hebben op de partij gestemd. De kandidaat-gemeenteraadsleden zijn door de SP geroyeerd.