'Bijlmerflat op slooplijst is erfgoed'

De met sloop bedreigde flat Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost is een waardevol stadsgezicht en mag niet worden gesloopt. Dat stelt de erfgoedvereniging Heemschut in een brandbrief aan het Amsterdamse stadsdeel. Voor de flat is een sloopvergunning aangevraagd omdat renovatie te duur wordt geacht.

Kleiburg is volgens Heemschut 'een goede illustratie van de sociale en stedenbouwkundige idealen die ten grondslag lagen aan de Bijlmer', schrijft Het Parool. De karakteristieke 'honingraatflats' in de Bijlmer, die aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw zijn gebouwd, werden ontworpen vanuit de architecturele stroming van het functionalisme, wat wil zeggen dat het uiterlijk van het gebouw een afspiegeling moet zijn van de functie ervan. De bewuste flat is de laatste Bijlmerflat in originele staat.

Onlangs besloot woningcorporatie Rochdale dat het financieel geen mogelijkheden meer zag om Kleiburg overeind te houden. Renovatie van de 500 woningen tellende flat kost circa 70 miljoen euro, het totale vernieuwingsbudget voor het gebied dat Rochdale tot zijn beschikking heeft. Het bedrijf heeft aangeboden de flat voor een symbolisch bedrag van 1 euro te willen overdragen aan iedere serieuze projectontwikkelaar.

De komende weken gaat Rochdale, samen het stadsdeel, de reacties die op dat voorstel binnenkwamen - inclusief een van de Daklozenvakbond - onder de loep nemen. Indien tot sloop wordt besloten, zal dit vermoedelijk in mei gebeuren, en zullen er laagbouw en enkele appartemententorentjes op het terrein verrijzen. De bezoekers van de website van Het Parool lijken in ieder geval niet wakker te liggen van dat vooruitzicht: ten tijde van schrijven vond 81 procent van de stemmers op een poll dat Kleiburg best tegen de vlakte mag.

Flat Kleiburg (foto: Stadsarchief gemeente Amsterdam)

 'Bijlmerflat op slooplijst is erfgoed'