WikiLeaks gaat sneller meer memo's vrijgeven

WikiLeaks gaat de publicatie van geheime Amerikaanse diplomatieke memo's versnellen. Dat heeft de voorman van de klokkenluiderswebsite, Julian Assange, dinsdag voorafgaand aan een hoorzitting over zijn mogelijke uitlevering aan Zweden gezegd. Hij beloofde meer onthullingen op basis van de memo's en andere gelekte stukken.

Eind vorig jaar veroorzaakte WikiLeaks internationaal veel opschudding door honderden geheime memo's openbaar te maken. De onthullingen brachten de Amerikaanse regering en haar bondgenoten ernstig in verlegenheid. De stroom memo's, die verschenen in de New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde en El País, is de afgelopen tijd echter grotendeels opgedroogd door cyberaanvallen, financiële problemen en de vervolging van Assange door Zweden.

Volgens Assange gaat dat de komende tijd veranderen. Er worden volgens hem meer persbureaus en mediabedrijven deelgenoot gemaakt van de memo's. "We gaan de publicatie van kwesties die onder andere gerelateerd zijn aan Cablegate opvoeren", zo zei hij. "Ze verschijnen binnenkort via onze partners over de hele wereld - grote en kleine kranten en een aantal mensenrechtenorganisaties." De WikiLeaks-oprichter wilde verder niet uitweiden en vertrok naar de rechtbank zonder vragen te beantwoorden.

Assange zit sinds zijn arrestatie vorige maand in huisarrest in een herenhuis in Oost-Engeland. Hij werd gearresteerd op verzoek van Zweden, dat hem wil vervolgen voor een aantal zedendelicten, waaronder verkrachting en molestatie. Assange zou de delicten vorige zomer hebben begaan tijdens een bezoek aan Zweden.


WikiLeaks gaat sneller meer memo's vrijgeven (Foto: Novum)