Pronk: PvdA weigert missie om verkeerde redenen

De PvdA heeft zich om de verkeerde redenen tegen de politie-trainingsmissie in Afghanistan gekeerd. De partij is louter om binnenlandse politieke redenen afgehaakt, zegt PvdA-coryfee en voormalig VN-functionaris Jan Pronk dinsdag in de Volkskrant. Zelf is hij ook tegen de missie die door de coalitiepartijen VVD en CDA is voorgesteld, maar om andere redenen.

De verkeerde argumenten worden volgens hem gebruikt om niet mee te doen. Zo zou het 'onzin' zijn dat Nederland genoeg heeft gedaan. "En het zou volgens Cohen een gevechtsmissie zijn: dat is ook niet waar. Militairen moeten de trainers beschermen, ze vallen geen mensen op eigen houtje aan."

Toch moet Nederland volgens Pronk nee zeggen, maar dan omdat 'internationaal een verkeerde politiek wordt gevoerd'. Volgens hem leiden de politietrainers niet op tot politieagenten, maar tot paramilitairen. "Als de coalitietroepen weg zijn, zullen de opgeleiden moeten gaan vechten."

Zo zou de Afghaanse gevechtscapaciteit worden ondersteund. "En ik vind dat de NAVO daar niet langer aanvallend moet zijn." Pronk pleit voor een coalitieregering met oppositie, inclusief Taliban.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat het een missie naar Afghanistan wil sturen die lokale politieagenten gaat opleiden. Het zou gaan om 225 politietrainers, 125 militairen om hen te beschermen en 120 man aan personeel om vier F-16's in de lucht te houden. De missie in Kunduz moet lopen van halverwege dit jaar tot halverwege 2014.

Bij de missie zou grondig moeten worden samengewerkt met Duitsland. Dat heeft daar de leiding over de NAVO-troepen. Het kabinet moet steun vinden bij de oppositiepartijen omdat gedoogpartij PVV tegen is.