Hirsch Ballin opnieuw hoogleraar in Tilburg

Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wordt opnieuw hoogleraar in Tilburg. De Universiteit van Tilburg benoemt de voormalig bewindsman vanaf 1 april tot hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht. Dat heeft de onderwijsinstelling maandag bekendgemaakt.

De leerstoel Nederlands en Europees constitutioneel recht wordt ondergebracht bij het nieuwe departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Tilburg Law School. Hirsch Ballin zegt in een reactie op zijn benoeming het 'een voorrecht te vinden wederom in zo'n stimulerend academisch klimaat te mogen werken en betrokken te zijn bij de opleiding van een nieuwe generatie juristen'.

De 60-jarige CDA'er was van 1981 tot 1989 al hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Tilburgse rechtenfaculteit en keerde in 1994 terug als hoogleraar internationaal recht, een functie die hij tot 2006 vervulde. Van 1996 tot 1998 was hij tevens hoogleraar wetgevingsvraagstukken.

De faculteit stelt de benoeming van de voormalig bewindsman te beschouwen als 'een belangrijke aanwinst'. "Hij geldt als een van de meest vooraanstaande specialisten in Nederland van het staats- en bestuursrecht en binnen de Tilburgse rechtenfaculteit stond hij eerder al aan de wieg van talrijke initiatieven die bijdroegen aan de groei en bloei van de faculteit."

Hirsch Ballin is van plan een nieuw boek over de Nederlandse grondwet te schrijven. Zijn boek is niet bedoeld als vervanging van de bestaande academische verhandelingen over het staatsrecht, aldus de universiteit, maar om 'ook vanuit de praktijk van het Nederlandse staatsbestel inzicht te geven in de uitgangspunten en de werking daarvan'.

De oud-minister studeerde recht aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1979 cum laude. Hij was van september 2006 tot medio oktober 2010 minister van Justitie, wat hij ook al was in het derde kabinet-Lubbers. In het demissionaire kabinet Balkenende werd hij in februari vorig jaar tevens benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stelde Hirsch Ballin zich niet opnieuw verkiesbaar. Een paar maanden na de verkiezingen gaf hij publiekelijk aan tegen de regeringssamenwerking van zijn partij met de PVV te zijn.


Ernst Hirsch Ballin (Foto: Novum)