Nederlandse jongeren in top EU gebruik netwerksites

Nederlandse jongeren lopen binnen de Europese Unie voorop als het gaat om het gebruik van sociale netwerken als Hyves, Twitter en Facebook. Van de internetters tussen de 16 en 25 jaar is 91 procent actief op een sociaal netwerk, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Alleen jonge internetters uit Polen zijn vaker actief op sociale netwerken. Na Nederland volgen Portugal, Slovenië, Zweden en Duitsland. België is juist een van de hekkensluiters. Alleen in Letland, Ierland en Roemenië wordt minder gebruikgemaakt van sociale netwerken. In België is ongeveer 70 procent actief, in Roemenië ongeveer 60 procent.

De belangrijkste internetactiviteit blijft bij alle leeftijdsgroepen e-mailen. Bij alle leeftijdsgroepen voert Nederland de ranglijst van de EU aan.

Het gebruik van sociale netwerken neemt bij jongeren toe. Naarmate mensen ouder zijn, maken ze er ook minder gebruik van. Van de 25- tot 55-jarigen is een kleine meerderheid actief op bijvoorbeeld Hyves. Van de 55- tot 75-jarigen maakt maar 30 procent hier gebruik van.

Mannen zitten over het algemeen vaker op een sociaal netwerk dan vrouwen. Het opleidingsniveau maakt echter geen verschil.