Roemeense heksen moeten belasting betalen

Roemeense heksen komen donderdag in actie, omdat ze sinds deze maand net als andere zzp'ers belasting moeten betalen. De heksen gaan niet de straat op om te demonstreren, maar gaan proberen onheil over regering en parlementsleden af te roepen.

Het onheil afroepen willen zij doen door bijvoorbeeld het heksenkruid alruin in de Donau te gooien. Andere heksen gaan iets doen met kattenstront en een dode hond.

"Dit is een onzinnige wet. Wat valt er te belasten, als we nauwelijks iets verdienen?", zei de zelfverklaarde heks Alisia woensdag. "De parlementsleden kijken niet naar zichzelf, naar hoeveel zij verdienen, hun trucs. Ze stelen en komen naar ons toe om ons te vragen hun vijanden te beheksen."

Bijgeloof speelt in Roemenië onder alle lagen van de bevolking tot op de dag van vandaag een belangrijke rol. Het is bekend dat president Traian Basescu en zijn medewerkers op bepaalde dagen paars dragen om het kwaad te bezweren.

De nieuwe belastingwet, die op 1 januari van kracht werd, is een van de maatregelen die de regering heeft genomen om de recessie te bestrijden. De wet moet de belastinginkomsten vergroten en belastingontduiking moeilijker maken. Voorheen hoefden heksen, astrologen en waarzeggers, maar ook bijvoorbeeld balsemers, bedienden en rijinstructeurs zich niet te laten registreren en dus ook geen belasting te betalen. Daar is met de nieuwe wet verandering in gekomen.

De 63-jarige heksenkoningin Bratara Buzea, die in 1977 onder het regime van Nicolae Ceausescu gevangen werd gezet wegens hekserij, is woedend over de nieuwe wet. "Wij doen degenen kwaad die ons kwaad doen", zegt ze in haar villa in het iets ten noorden van Boekarest gelegen Mogosoia. "Ze willen het land uit de crisis halen door ons te gebruiken? Ze hebben ons zelf in de crisis gestort." Ze zegt samen met andere heksen een brouwsel van kattenstront en dode hond te zullen maken en zweert: "Mijn vloeken werken altijd".

Overigens hielden Ceausescu en zijn vrouw Helena er een privé-heks op na.

Niet alle heksen zijn kwaad. "Het is een heel goede wet", zegt Mihaela Minca. "Het betekent dat onze toverkrachten worden erkend en ik kan nu mijn eigen praktijk beginnen."


Hocus pocus pilatus pas... (Foto: Novum)